«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη χώρα τουλάχιστον με 100 δισ. ευρώ κόστος»

liberal.gr

Να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας πως ενώ χρέωσε την οικονομία και την κοινωνία με τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ κόστος, επιδιώκει να πείσει πως έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Οι πολίτες ωστόσο, που βίωσαν την πραγματικότητα, «αποφάσισαν να απαλλάξουν τη χώρα από την Κυβέρνησή του», υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών «ολόκληρος ο πλανήτης αναγνωρίζει: ότι χρέωσε την ελληνική οικονομία και κοινωνία με τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ κόστος». Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ήρθε ως απάντηση στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ που με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι «…ολόκληρος ο πλανήτης αναγνωρίζει: ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έσωσε την ελληνική οικονομία από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την χρεοκοπία…».

Το υπουργείο οικονομικών επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αποδεχθεί αυτό το γεγονός, ωστόσο οι πολίτες που το βίωσαν «αποφάσισαν να απαλλάξουν τη χώρα από την Κυβέρνησή του».

Σημειώνει, δεμ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει «να ζει στο δικό της πλανήτη…» και την καλεί «να προσγειωθεί και να συμμετέχει σε συζητήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με ειλικρίνεια και δημιουργική διάθεση».

ΥΠΟΙΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να «κυριεύεται από αυταπάτες»

Νωρίτερα, το ΥΠΟΙΚ, απαντώντας σε προηγούμενη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία υποστήριζε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο επτάμηνο του 2019, «επιβεβαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση», επισήμανε πως τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση  «επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή ανάγνωση των αριθμών και ότι συνεχίζει να κυριεύεται από αυταπάτες».

Εν συνεχεία απαντώντας με στοιχεία τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως η σημερινή κυβέρνηση, «με το ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιό της το οποίο άρχισε ήδη να ξεδιπλώνεται, θα επιτύχει υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή».

Αρχικά το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε πως τα φορολογικά έσοδα Ιουνίου – δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – σημείωσαν υστέρηση έναντι του στόχου κατά 290 εκατ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα Ιουλίου – δηλαδή επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – σημείωσαν αύξηση έναντι του στόχου κατά 206 εκατ. ευρώ.

Ως προς την ανάπτυξη, ανέφερε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παρέλαβε την οικονομία με οικονομική μεγέθυνση 0,8%, την επέστρεψε στην ύφεση το 2015 και το 2016, και έκτοτε η οικονομία σέρνεται, με το ρυθμό ανάπτυξης να βρίσκεται στο 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019, πολύ χαμηλότερα από τους στόχους».

Για την ευρύτερη κατάσταση της οικονομίας, το υπουργείο σημείωσε πως η ανταγωνιστικότητα συρρικνώθηκε, το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παρέμειναν υψηλές, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελέστηκε και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, που επιβλήθηκαν το 2015, εξακολουθούν να υφίστανται.

«Αυτή την οικονομική πραγματικότητα, οι πολίτες την βίωσαν και πρόσφατα, με την ψήφο τους, επέφεραν πολιτική αλλαγή», υπογράμμισε και τονίζει πως η Κυβέρνηση, «με το ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιό της το οποίο άρχισε ήδη να ξεδιπλώνεται, θα επιτύχει υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή».

Στην αρχική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «τόσο η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο κι αυτή για τα έσοδα καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά επιπλέον σταθεροποίησε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».