Ηχηρό μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ -Συνάντηση με Μητσοτάκη στο Ελιζέ

iefimerida.gr

Ξεκίνησε η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα, υποδέχτηκαν στο κατώφλι του προεδρικού μεγάρου ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η Μπριζίτ την Μαρέβα Μητσοτάκη

Η Ελλάδα έχει αναλάβει βαρύ φορτίο στη μετανάστευση, είπε ο Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε στις κάμερες με αφορμή την «πρώτη φορά από την ανάληψη» των καθηκόντων του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα σημεία, την ευρωπαϊκή ατζέντα. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Να δούμε πως θα συσταθεί ένα κοινός προϋπολογισμός στην ευρωζώνη» σημείωσε.

«Να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη κυριαρχία, δύναμη, αλληλεγγύη» στην ευρωζώνη, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο. Ξέρω τι έχει αναλάβει η Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης και τι κόστος έχει οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρας σας» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η ανατολική Μεσόγειος κάνει την Ελλάδα μια σημαντική χώρα στην περιοχή. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εντάσεις» σχολίασε εν συνεχεία ο Εμανουέλ Μακρόν. «Να εκφράσω την αλληλεγγύη ως αναφορά την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν οποιαδήποτε αδυναμία στο θέμα αυτό» είπε για τις τουρκικές προκλήσεις.
Δείτε live τις δηλώσεις Μακρόν – Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Η Γαλλία υπήρξε σταθερή φίλη της Ελλάδας
«Μεγάλη χαρά βρίσκομαι στη Γαλλία σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια. Η Γαλλία είναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την επανάσταση του 1821», θύμισε στις δικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μας το θυμίζει αυτό και το 2021 που πλησιάζει μαζί με τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάσταση».

mitsotaki-macron-iefimerida
Μπριζίτ και Εμανουέλ Μακρόν και Μαρέβα και Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του στο Ελιζέ
«Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν πριν την έναρξη των συνομιλιών. «Με τον πρόεδρο Μακρόν γνωριζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια, από τον καιρό που ήταν υπουργός εξωτερικών γι’ αυτό και έχω μεγάλες προσδοκίες» συμπλήρωσε.

mitsotaki-macron-proedriko
Μπριζίτ και Εμανουέλ Μακρόν στην είσοδο του Ελιζέ αναμένουν το πρωθυπουργικό ζεύγος
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, τον ενιαίο προϋπολογισμό που κι εμείς υποστηρίζουμε» είπε μεταξύ άλλων ο Ελληνας πρωθυπουργός πριν εκείνος και ο Εμανουέλ Μακρόν μπουν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Ελιζέ.

mitsotaki-macron-ilisia

«Να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη κυριαρχία, δύναμη, αλληλεγγύη» στην ευρωζώνη, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο. Ξέρω τι έχει αναλάβει η Ελλάδα στο θέμα της μετανάστασης και τι κόστος έχει οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρας σας» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Η ανατολική Μεσόγειος κάνει την Ελλάδα μια σημαντική χώρα στην περιοχή. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εντάσεις» σχολίασε εν συνεχεία ο Εμανουέλ Μακρόν. «Να εκφράσω την αλληλεγγύη ως αναφορά την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν οποιαδήποτε αδυναμία στο θέμα αυτό» είπε για τις τουρκικές προκλήσεις.

Τι θα συζητήσουν
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει στη Γαλλία με ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του. Μετά από χρόνια μεγάλων καθυστερήσεων, ανοίγει τελικά ο δρόμος για την επανέκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Αυτή είναι που αποτελεί το πρώτο και καθοριστικότερο βήμα, για να ξεμπλοκάρει η επένδυση που αναμένεται να φέρει μεγάλα έσοδα και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην χώρα.

mitsotaki-makron-mareva

Στόχος του κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν είναι να ενισχύσει την εικόνα της χώρας και να προωθήσει την οικονομική διπλωματία, με βασικούς στόχους την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση μίας νέας συμφωνίας που να ενισχύει την ανάπτυξη στην χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Η στόχευση του πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές της οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων.
Πηγή: iefimerida.gr