Α. Γεωργιάδης: Ζητώ πολιτική καταδίκη των δηλώσεων-αίσχους της κ. Θάνου

capital.gr

Την πολιτική καταδίκη των κομμάτων της Βουλής επί του περιεχομένου των δηλώσεων της πρώην Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Β. Θάνου, με τις οποίες υπαινίσσεται πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του αιτήματός της θα επηρεαστεί από την συγγενική σχέση προτεινόμενου μέλους της Επιτροπής με μέλος του ΣτΕ, ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Μάλιστα κλείνοντας τη συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών, ο υπουργός έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα (με τη μορφή ερώτησης) ανάσυρσης από το αρχείο υποθέσεων της Δικαιοσύνης που αφορούν την απερχόμενη Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και ειδικότερα την υπόθεση Βγενόπουλου. Η συνεδρίαση έκλεισε με την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ωστόσο  παρέστησαν σε ολόκληρη τη διαδικασία της ακρόασης των νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τοποθετήσεις και ερωτήσεις.

Η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με έντονη πολιτική αντιπαράθεση, προκάλεσε αίσθηση στην αίθουσα.

Ο υπουργός, αφού έπλεξε το εγκώμιο του προτεινόμενου Προέδρου και των δύο μελών της Επιτροπής (κ.κ. Ιωάννη Λιανού, Καλλιόπης Μπενετάτου, Μαρίας Ιωαννίδου και Μαρίας Ιωάννας Ράντου) επέκρινε τις δηλώσεις της κ. Θάνου για ένα από τα μέλη λέγοντας:

“Υπήρξαν δηλώσεις της κ. Θάνου ότι υπάρχει ασυμβίβαστο στην τοποθέτηση ενός από τα μέλη γιατί ο πατέρας του είναι μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το θεωρώ αδιανόητο ότι επειδή υπάρχει η συγγενική σχέση το ΣτΕ θα επηρεαστεί στην κρίση του επί της απόφασης της αίτησης της κ. Θάνου. Είναι σα να δεχόμαστε ότι την εποχή που κρίθηκε η υπόθεση του  Βγενόπουλου αν έχει δωροδοκηθεί η κ. Θάνου, υπήρξε επηρεασμός της Δικαιοσύνης γιατί κρίθηκε επί Προεδρίας του Αρείου Πάγου της κ. Βασιλικής Θάνου.

Σα να δεχόμαστε δηλαδή πως η απόφαση ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης της. Θα ήταν καταστροφικό αν υιοθετούσαμε το σκεπτικό της κ. Θάνου που επικαλείται ασυμβίβαστο λόγω συγγενικών σχέσεων και αν θεωρούσαμε πως βγαίνουν αποφάσεις για πολιτικούς λόγους. Δηλαδή να δεχτούμε πως ο πατέρας μέλους του ΣτΕ θα μπορούσε να αλλάξει απόφασή του. Θα ήθελα να υπάρξει πολιτική καταδίκη για όλα αυτά, που μάλιστα τα χρησιμοποίησε σε ερώτηση του ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης πλήττοντας το κύρος της Δικαιοσύνης”.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη από την κ. Μαριάννα Ράντου “που αναγκάστηκε να τα διαβάσει όλ’ αυτά”, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα είδος ασυμβίβαστο σημειώνοντας πως ο πατέρας της δικάζει σε άλλο τμήμα του ΣτΕ και πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί.

Εξήρε δε την απόφαση των προτεινόμενων Προέδρου και μελών να αφήσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό, με υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις για να επιστρέψουν στην χώρα και να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες.

Κόντρα Άδωνι-Λάππα-Κατρούγκαλου

Για υποκρισία κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα ο υπουργός Οικονομίας σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στην Εξεταστική Επιτροπή για το ΚΕΕΛΠΝΟ. “Στήσατε μια ολόκληρη Εξεταστική Επιτροπή και ο κ. Πολάκης ανέμιζε ένα χαρτί που δήθεν αφορούσε 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Τώρα που βγήκαν στοιχεία κατευθείαν από τον server του ΚΕΕΛΠΝΟ για προσλήψεις από υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν λέτε τίποτα. Αν δεν είναι αυτό υποκρισία τι είναι;”, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Γ. Κατρούγκαλος λέγοντας ότι “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Κι όταν εκκρεμεί δικαστικά δίωξη υποψήφιου βουλευτή σας (σ.σ. του κ. Στ.  Πουλή) να είστε πιο προσεχτικός”.

Μαρία Νταλιάνη