Χιλιάδες Βρετανοί στους δρόμους κατά του Μπ. Τζόνσον

 

liberal.gr

Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή έβγαλε στους δρόμους τους Βρετανούς. Μετά τις αντιδράσεις των πολιτικών, οι Βρετανοί πραγματοποιούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα για να καταγγείλουν το «πραξικόπημα» – όπως λένε – του πρωθυπουργού, σχετικά με την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για έναν μήνα πριν από το Brexit της 31ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το bbc.com, χιλιάδες Βρετανοί συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στο Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο, το Μπέλφαστ, τη Λίβερπουλ και σε άλλες πόλεις, κατόπιν πρωτοβουλίας μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επίκεντρο των διαδηλώσεων είναι στο Λονδίνο και συγκεκριμένα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου το πλήθος, κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες, φώναζε ρυθμικά «Μπόρις Τζόνσον, ντροπή σου!». Στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι είχαν γράψει συνθήματα όπως «Ξύπνα, Βρετανία! Διαφορετικά θα βρεθείς στη Γερμανία του 1933» και «Οι δημοκράτες δεν φιμώνουν τη δημοκρατία».

Μικρή αναταραχή επικράτησε όταν περίπου 10 άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια, τυλιγμένοι με βρετανικές σημαίες, παρεισέφρυσαν στο πλήθος, υπό αστυνομική συνοδεία, φωνάζοντας: «Τι θέλουμε; Το Brexit. Πότε το θέλουμε; Τώρα».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η αριστερή οργάνωση Momentum καλεί τους ακτιβιστές της να προβούν σε καταλήψεις γεφυρών και δρόμων.

Άλλη διαδήλωση προγραμματίζεται την Τρίτη έξω από το κοινοβούλιο, το οποίο εκείνη την ημέρα συνέρχεται για μια συνεδρίαση που αναμένεται να είναι από τις πιο θυελλώδεις. Βουλευτές θα προσπαθήσουν να θεσπίσουν νόμο για να εμποδίσουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Εξετάζεται επίσης μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία έχει πλέον πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων.