Έγινε οι μετακίνηση των πρώτων προσφύγων και μεταναστών από την Μυτιλήνη

e-typos.gr

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 10:30, το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1.500 αιτούντων άσυλο από τους καταυλισμούς της Μυτιλήνης σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν 635 άτομα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι (συνολικά ο στόχος της μετακίνησης φτάνει τα 1.500 άτομα) που θα μετακινηθούν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι 1.000 θα πάνε σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 4:00 από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ενώ ενεπλάκησαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν τα προσωπικά είδη των μετακινουμένων.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση των υπολοίπων, προκειμένου να μετακινηθούν από τη Μόρια στο λιμάνι της Μυτιλήνης και να ξεκινήσει, περίπου στις 12:00, η επιβίβαση στο δεύτερο πλοίο.

Και άλλες αφίξεις

Σημειώνεται, ότι χθες το βράδυ, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου προς Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο. Στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τουρκική Ακτοφυλακή κάνουν λόγο για περίπου 700 συλλήψεις ατόμων που περνούσαν στο νησί από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα. Στο ίδιο διάστημα ξεπερνάνε τους 1.000 οι αφιχθέντες στη Λέσβο που υπέβαλαν αίτημα ασύλου.

Πρόκειται για την αρχή μιας μεγάλης επιχείρησης αντιμετώπισης των αυξημένων προσφυγικών ροών και αποσυμφόρησης νησιών όπως η Λέσβος και η Σάμος, που εντάσσεται σε ένα πλαίσιο επτά μέτρων που ανακοινώθηκαν από το ΚΥΣΕΑ. Την ώρα που εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφθαναν στις ακτές του Λέσβου -300 αφίξεις μόνο το Σαββατοκύριακο, αυξάνοντας τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια στους 11.000 περίπου- ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να επιτεθεί στην κυβέρνηση για «πολιτικά παιχνίδια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων». Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Η χώρα έγινε hotspot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών», ανέφερε στη ανακοίνωση το υπουργείο, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για την πολιτική που ακολούθησε την τελευταία τετραετία, τονίζοντας παράλληλα τη χαμηλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σύμφωνα με το υπουργείο, πλέον «υπάρχει πολιτική» όσον αφορά τα μεταναστευτικά θέματα και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και αυτή «βασίζεται στο τρίπτυχο: δημοκρατία, νομιμότητα, ανθρωπισμός».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι λόγω της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια «οι άνθρωποι στοιβάζονται, εγκλωβίζονται επί μακρόν σε θλιβερά στρατόπεδα ωραιοποιημένων ονομασιών όπως “δομές φιλοξενίας” και “κέντρα υποδοχής”», ενώ όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση «το σύστημα διαχείρισης είναι ανύπαρκτο, με άγνωστο αριθμό παρανόμως διαμενόντων στη χώρα, με σύνορα – “σουρωτήρι”, χωρίς βασικές υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία διαχείρισης/εποπτείας των θαλάσσιων ροών, με ανθρώπους ευάλωτους, που καταλήγουν να γίνονται έρμαια των εγκληματικών οργανώσεων».

Oπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «το απαράμιλλο κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 3 χρόνια διαχείρισης των τριών ευρωπαϊκών ταμείων του μεταναστευτικού είναι να έχει απορροφήσει κατά μέσο όρο το 22% των κονδυλίων και μας υποχρεώνει τώρα σε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για να μην χαθούν σημαντικά κονδύλια».

«Επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέφερε στην ενδοχώρα 30.000 ανθρώπους σε δύο χρόνια. Δεν μιλά για την ποιότητα των δομών φιλοξενίας, το αδιανόητο, ανύπαρκτο σύστημα διοίκησής τους, ότι μόνο 3 από τις 26 δομές σε αυτά τα χρόνια έχουν επίσημα συσταθεί. Δεν μιλά για το αδιέξοδο μιας στρατηγικής, όπου χτίζονται δομές παντού στην Ελλάδα, αναστατώνοντας τοπικές κοινωνίες και προσφέροντας πελατεία στο οργανωμένο έγκλημα. Δεν έκανε τίποτε για αυτά και είχε το χρόνο, γιατί οι ροές ήταν πολύ περιορισμένες σε σχέση με τώρα», επισήμανε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τόνισε πως «είχε και χρόνο και άφθονα χρήματα! Και την ίδια στιγμή εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά παραμένουν στοιβαγμένα σε ακατάλληλους χώρους, στα κέντρα πρώτης υποδοχής, αλλά και σε δομές που δεν έχουν ούτε κανονισμό λειτουργίας. Πρόκειται μάλλον για ανθρωπιστική πρωτοτυπία!».