Διάγγελμα Τζόνσον: Δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσουμε το Brexit – Δεν θέλω εκλογές

protothema.gr

«Δεν θα ανατρέψουμε το δημοψήφισμα, δεν θα γυρίσουμε πίσω» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ – Σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές, θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, όπου τις τελευταίες ημέρες είναι ορατό το πολιτικό θρίλερ μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να βάλει «λουκέτο» στο Κοινοβούλιο, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις και ογκώδεις διαδηλώσεις. Πολιτικοί αντίπαλοι του Μπόρις Τζόνσον και πολίτες κάνουν λόγο για πραξικοπηματικού τύπου πολιτική και δημοκρατικό ατόπημα, την ώρα που η λαϊκή αναταραχή είναι φανερή στη Βρετανία. Έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, πάντως, o Bρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε, πρχωρώντας σε διάγγελμα, τη θέση του για de facto Brexit, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

Ύστερα από πολύωρη υπουργική σύσκεψη, εν μέσω σεναρίων για πρόωρες εκλογές, ο Τζόνσον διεμηνυσε ότι δεν θα ζητήσει από την ΕΕ παράταση για το Brexit.

«Δεν θα ανατρέψουμε το δημοψήφισμα, δεν θα γυρίσουμε πίσω» τόνισε ο επικεφαλής των Συντηρητικών.

Αυτό σημαίνει ότι εράν δεν πετύχει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές οι οποίες, όπως εκτιμά το BBC, θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον, αν και δεν μίλησε ανοιχτά για εκλογές ούτε έθεσε ημερομηνία, όμως με την άκαμπτη στάση του αναφορικά με την ημερομηνία του Brexit, άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη οπτική για εκείνον από αυτή του διαζυγίου παρά μόνο οι εκλογές.

Στο διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πριν από πέντε εβδομάδες, σας μίλησα από αυτά ακριβώς τα σκαλιά και διεμήνυσα πως δεν θα χάσουμε χρόνο, ικανοποιώντας την επιθυμία των Βρετανών.

Είμαι περήφανος που ο Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου, Σατζίντ Χαβίντ, θα κασθορίσει τον πιο φιλόδοξο γύρο δαπανών της τελευταίας δεκαετίας. Υποσχέθηκα ότι η ασφάλεια στους δρόμους θα βελτιωθεί, γι’αυτό και θα προσλάβουμε 20.000 αστυνομικούς. Υποσχέθηκα, ακόμη, ότι επιθυμώ τη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης και κατ’επέκταση την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής».