Έρχονται κίνητρα για επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη

liberal.gr

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη δίνει μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις. Τους δυο πρώτους μήνες έχουμε αποδείξει ότι είμαστε εδώ να λύνουμε προβλήματα για να πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Και η κυβέρνηση ετοιμάζει θετικές εκπλήξεις και σύντομα θα έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας γραμμής παραγωγής της εταιρείας Pharmathen στις Σάπες της Ροδόπης. Πρόκειται για μονάδα συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ, μοναδική στην Ελλάδα και από τις λίγες σε όλο τον κόσμο. Η πλήρως καθετοποιημένη μονάδα κατασκευάζει ενέσιμα φάρμακα βραδείας αποδέσμευσης, αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας της εταιρείας πάνω σε αυτό τον τομέα.

Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται για να διαμορφώσει ένα θετικό περιβάλλον για την προσέλκυση εταιριών που θα κάνουν επενδύσεις σε έρευνα κι ανάπτυξη στην Ελλάδα».

«Το παράδειγμα της Pharmathen είναι παράδειγμα προς μίμηση. Τα χρήματα των επενδύσεων επιστρέφουν. Η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό και την κατάλληλη γνώση να πρωταγωνιστήσει στην έρευνα και τεχνολογία. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν κι άλλες ανακοινώσεις για εταιρίες που επιλέγουν την Ελλάδα για R&D» υπογράμμισε ο υπουργός επενδύσεων που χαρακτήρισε τη εταιρία που ίδρυσε πριν 50 χρόνια ο Νικόλαος Κάτσος και σήμερα τρέχουν τα παιδιά του ο Βασίλης με τη Νέλλυ Κάτσου αλλά και οι στρατηγικοί επενδυτές της BC Partners με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο.

«Είναι μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ενεσίμων φαρμάκων και από τις ελάχιστες στον κόσμο. Θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και για τον κλάδο υγείας στη χώρα μας» τόνισε ο Βασίλειος Κάτσος αναφερόμενος στη νέα γραμμή παραγωγής.

«H Pharmathen είναι μια από τις πέντε ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρίες στη χώρα και μια από τις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ευρώπη και συνεργάζεται με 200 εταιρίας φαρμάκων στον κόσμο» ανέφερε ο Νίκος Σταθόπουλος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας και Managing  Director της BC Partners. Όπως είπε είναι από τις λίγες καθετοποιημένες μονάδες στον κλάδο στον κόσμο, ενώ προανήγγειλε επενδυτικό πλάνο 300 εκατ. το επόμενο διάστημα και 300 νέες θέσεις εργασίας. Ήδη πάντως η εταιρία έχει κάνει επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Μέτιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τόνισε ότι η εταιρεία δίνει ανάσα σε μια περιοχή που έχει πληγεί, ενώ ο Ντίνος Χαριτόπουλος, Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών σημείωσε ότι αυτή η επένδυση μαζί με την αγροδιατροφή και τον τουρισμό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε.