Συνεχίζεται η κόλαση στη Βενεζουέλα

liberal.gr

Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις φαίνεται πως συνεχίζονται στη Βενεζουέλα και πως οι Ειδικές Δυνάμεις Δράσης (FAES) και άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις μετέχουν ενεργά σε αυτές σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Η Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως εκτός από τις φερόμενες εκτελέσεις, η υπηρεσία της τεκμηρίωσε τον βασανισμό στρατιωτών και άλλων που κρατούνται αυθαίρετα και κάλεσε την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να τιμωρήσει τους δράστες.

 

Στα μέσα Ιουλίου άλλωστε, η Μπατσελέτ κατήγγειλε εκ νέου τον «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό εξωδικαστικών εκτελέσεων στη Βενεζουέλα, καλώντας την κυβέρνηση να διαλύσει τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας της (FAES). Συγκεκριμένα, ειδικές δυνάμεις ασφαλείας, τις οποίες αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ως «τάγματα θανάτου», σκότωσαν 5.287 ανθρώπους το 2018 και άλλους 1.569 έως τα μέσα Μαΐου φέτος, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Η FAES η οποία δημιουργήθηκε το 2017 ως ειδική δύναμη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, ευθύνεται σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΜΚΟ, Monitor De Victimas για χιλιάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις πολιτών από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.

Ξεχωριστή θέση στα παραπάνω έχουν οι «κολεκτίβος». Πρόκειται για παραστρατιωτική οργάνωση η οποία δρα συμπληρωματικά με τις ειδικές δυνάμεις του καθεστώτος, και ουσιαστικά «κάνει» τη βρώμικη δουλειά σε αρκετές των περιπτώσεων. Οι κολεκτίβος ξεκίνησαν ως «κοινωνικές οργανώσεις» της μπολιβαριανής επανάστασης του Ούγκο Τσάβες, όμως γρήγορα εξελίχθησαν σε συμμορίες οι οποίες αποτελούνται σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των New York Times από πολίτες-οπαδούς του Μαδούρο και…ενίοτε φυλακισμένους.