Δυο ισχυροί σεισμοί 5,6 και 5,3 Ρίχτερ στην Αλβανία – Αισθητοί και στην Ελλάδα

liberal.gr

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις 5,6 και 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εκδηλώθηκαν στην Αλβανία με διαφορά λίγων λεπτών. Όπως αναφέρει το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο πρώτος σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων με επίκεντρο 35 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα. Και ο δεύτερος καταγράφτηκε με το ίδιο σχεδόν επίκεντρο. Αναφορές για ζημιές σε πολλά σπίτια και 25 με 30 άτομα ελαφρά τραυματίες.

Αμέσως μετά ακολούθησε δυνατός μετασεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 26 χιλιομέτρων και επίκεντρο 31 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ είκοσι πέντε με τριάντα άτομα τραυματίστηκαν από τις δύο σεισμικές δονήσεις και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία των Τιράνων και του Δυρραχίου.

Από τις σεισμικές δονήσεις έχουν υποστεί ζημιές κτίρια και πολυκατοικίες ενώ από το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους δίνονται οδηγίες στους κατοίκους και τους ενημερώνουν για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και τους καλούν να παραμείνουν έξω από τα σπίτια.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρίσκεται στην Γερμανία καθοδόν για την σύνοδο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη αναμένεται να επιστρέψει στην Αλβανία, αναφέρει ο τύπος.

Οι σεισμικές δονήσεις ήταν οι πιο ισχυρές τα τελευταία 20-30 χρόνια υπογραμμίζουν τα αλβανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Νωρίτερα, έντρομοι οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους, όταν εκδηλώθηκε ο πρώτος σεισμός. Σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει η βρετανική Express η σεισμική δόνηση διήρκεσε για περίπου 10 δευτερόλεπτα, ενώ ένας άλλος ανέφερε ότι ήταν εξαιρετικά ισχυρός. Μέχρι αργά το απόγευμα υλικές ζημιές είχαν αναφερθεί σε σπίτια και σε κτίρια. Ακόμα σε πολλές συνοικίες των Τιράνων, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά, διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, ενώ όπως σημείωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ανδρέας Ρίζος «η Πυροσβεστική προβαίνει σε ελέγχους στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας και στο βόρειο συγκρότημα του νησιού», για να εντοπιστούν τυχόν ζημιές.

Επίσης ο σεισμός έγινε αισθητός στα Σκόπια αλλά και τις γειτονικές περιοχές της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το faktor.al που δημοσιεύει και τη κάτωθι φωτογραφία, τα συντρίμμια ενός κτιρίου έκοψαν στη μέση δυο αυτοκίνητα που βρισκόταν στην περιοχή.

Επίσης, τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δύο ελαφρά τραυματίες στην κοινότητα Χελμές, όπου κατέρρευσαν δέκα παλιά κτίρια. Πρόκειται για ένα χωριό που απέχει 10 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Ρωγμές έχουν επίσης αναφερθεί σε κτίρια στο λιμάνι του Δυρραχίου.