«Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα»

liberal.gr

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. «Καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών» τόνισε, για να προσθέσει σε ό,τι αφορά τη στάση της γείτονος έναντι της Κύπρου ότι «η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο».

«Το μέλλον της Ελλάδας άρχισε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας το μήνυμα της αλλαγής σελίδας που ήδη αποτυπώνεται σε οικονομικούς δείκτες αλλά και στην ίδια την αγορά. Παράλληλα αναφέρθηκε στη νέα θέση της Ελλάδας όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την 7η Ιουλίου και το αποτέλεσμα των εκλογών που έφεραν στη διακυβέρνηση της χώρας της ΝΔ, υπογραμμίζοντας τις αλλαγές που ήδη παράγουν απτά αποτελέσματα.

Δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής επισήμανε πως η Ελλάδα θέτει ως βασικό πυλώνα την «πράσινη» ανάπτυξη και επανέλαβε με έμφασή την πρόθεσή του να προωθήσει μια «φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους»

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη δέσμευση ότι στην Ελλάδα «θα απαγορεύσουμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021. Θα κλείσουμε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών».

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα προς την Τουρκία. Τονίζοντας πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία πρόοδος στις σχέσεις με την Τουρκία «χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής στο σημείο αυτό. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτησή του ως προς το Κυπριακό. Διευκρινίζοντας πως συντάσσεται με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αναφέροντας πως «η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια».

«Η Ελλάδα» είπε «είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών «δικαιωμάτων» παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί».

Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει πως «οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

«Υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις μίλησε «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Μεταναστευτικό προσφυγικό

Μήνυμα προς όλους και προς τις χώρες της Ε.Ε. έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για το μεταναστευτικό – προσφυγικό σημειώνοντας πως «οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης».

«Η διαχείριση των προσφύγων και της μετανάστευσης είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση, μια συνολική προσέγγιση και ευρείες λύσεις, βασισμένες στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης και όχι στις ξενοφοβικές ατζέντες» τόνισε για να προσθέσει απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους εταίρους:

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά».

Κατέληξε λέγοντας επίσης ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ  Ε.Ε και Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη».

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η Ευρώπη «πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία» ενώ κάλεσε την Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο,  οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες».

Μάλιστα επανέλαβε και τις δηλώσεις που πρόσφατα είχε κάνει σε ευρωπαϊκό έδαφος λέγοντας πως «καμιά ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Schengen και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος!»