Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην άσκηση «Παρμενίων»

protothema.gr

Mε C-130 στην Αλεξανδρούπολη για να παρακολουθήσει την πρώτη φάση της διακλαδικής άσκησης

Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ η πρώτη φάση της μεγάλης διακλαδικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων», στην Αλεξανδρούπολη. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε πριν απο λίγο με στρατιωτικό αεροσκαφος τυπου C- 130 απο την  112 ΠΜ στην Ελευσίνα,  συνοδευόμενος, μεταξυ άλλων , απο τον Διευθυντη του πρωθυπουργικού γραφειου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Σύμβουλο Εθνικάς Ασφαλείας αντιναύαρχο ε.α Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Την άσκηση, πέρα απο την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του στρατεύματος, εχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν οι βουλευτες μέλη της Επιτροπης Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλης, ξένοι επίσημοι, Ακόλουθοι Αμυνας που υπηρετούν σε πρεσβείες στην Αθήνα κ.α. Να σημειώσουμε πως ειναι η πρώτη φορα απο το 2013 που η τελική φάση του «Παρμενιων» χωρίζεται σε δυο μέρη, με το πρώτο να λαμβάνει χώρα σημερα το βραδυ στο ύψωμα «Αετός», λιγο εξω απο την Αλεξανδρούπολη και το δεύτερο αυριο το πρωι στη Σαμοθράκη.

Επισης ο κ. Μητσοτάκης ειναι ο πρωτος πρωθυπουργός που θα εχει την ευκαιρία να δει απο κοντα τις δυνατότητες των ΕΔ σε νυχτερινές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια του να στειλει ενα σαφές μηνυμα προς κάθε κατεύθυνση αναφορικά με την ικανότητα του στρατεύματος να επιχειρεί κατω απο οποιεσδήποτε συνθήκες. Το σημερινό σενάριο της άσκησης προβλεπει τη συμμετοχή  δυο ζευγών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία θα εκτελέσουν βολές με πραγματικά πυρά, εμπλοκή επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι» με χρήση πραγματικών πυρών, βολές πυροβολικού και βολές αρμάτων εναντίον κινουμένων και σταθερών στόχων, καθως επιςης και βολές τροχιοδεικτικων βλημάτων που θα φωτίζουν τους στόχους.

Σε οτι αφορά τη δεύτερη και τελική φάση της άσκησης που θα πραγματοποιηθεί αυριο το πρωι  στο νησί  της Σαμοθράκης, το σενάριο προβλέπει μεταξυ άλλων,  αποβατικη ενέργεια ειδικών δυνάμεων σε ακτη του νησιού και πυρά πυροβολικού απο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Η Εθνική Διακλαδική Άσκηση «Παρμενίων» διεξάγεται μεταξυ 26 Σεμπτεμβριου και 4 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ασκήσεων απο τις Ε.Δ σε όλο τον Ελαδικο χωρο και εντός του FIR Αθηνών.