Λ. Γκρέιαμ: «Κυρώσεις από… την κόλαση για την Τουρκία αν μπει στη Συρία»

liberal.gr

Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ υποστήριξε ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στην επιχείρηση της στη βορειοανατολική Συρία τότε θα ακολουθήσουν σκληρές κυρώσεις από το Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα έγραψε στο Twitter: «αν η Τουρκία προχωρήσει στην Βορειοανατολική Συρία τότε θα ακολουθήσουν κυρώσεις από την κόλαση – του Κογκρέσου – βαθιές, μεγάλες και καταστροφικές κυρώσεις».

Χθες, ο Γκρέιαμ, ο οποίος συνήθως στηρίζει τις περισσότερες αποφάσεις ή ενέργειες του Λευκού Οίκου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έγραψε στο twitter: «Δεν ξέρω όλες τις λεπτομέρειες της απόφασης του Προέδρου Τραμπ για την Βορειανατολική Συρία. Θα μιλήσω με τον Υπουργό Πομπέο. Αν οι αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης είναι αληθείς, τότε πρόκειται για καταστροφή εν εξελίξει».

Εξάλλου, στις 15 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε ο νόμος του Κογκρέσου περί ενοποιημένων πιστώσεων του 2019 ο οποίος περιόριζε τη χρηματοδότηση για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον νόμο, οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν καλούνται να υποβάλουν έκθεση στο Κογκρέσο έως την 1η Νοεμβρίου 2019 που θα συμπεριλάβει και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα από την προμήθεια των S-400.

Έπειτα τον Μάρτιο, ήρθε η νομοθετική πρωτοβουλίας με τίτλο «Προστασία των Αιθέρων των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ» στη Γερουσία από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζέιμς Λάνκφορντ ενώ τον Απρίλιο, η διακομματική ομάδα που αποτελείται από τους Μάικ Τέρνερ, Τζον Γκαραμέντι και Πολ Κουκ κατέθεσε και στην Αμερικανική Βουλή υποστηρικτικό νόμο.

Εξίσου σημαντικό είναι το νομοσχέδιο των Αμερικανών γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, το οποίο αναθεωρεί την αμερικανική στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο.

Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο του 2019» το οποίο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 .