«Πράσινο φως» από EWG για την ενεργοποίηση δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

iefimerida.gr

Θετική εισήγηση για την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έκανε το EuroWorking Group ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης.
Στα εν λόγω μέτρα συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Η θετική εισήγηση του EWG που βασίστηκε στην θετική έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα από τους υπουργούς Οικονομικών την ερχόμενη Τετάρτη.

Η εκταμίευση των ANFA και SMP αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά και την τυπική επικύρωση της απόφασης από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας και πιθανώς πριν από το τέλος του έτους.

Παραμένει άγνωστο το πώς θα χρησιμοποιούνται τα κέρδη από ANFA & SMP’s.
Παραμένει ερώτημα ακόμη, εάν στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα ληφθεί απόφαση ή αν θα υπάρξει, έστω, σαφής ένδειξη για το πώς θα χρησιμοποιούνται εφεξής τα έσοδα από ANFA και SMP’s.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει αυτά να χρησιμοποιούνται για επενδύσεις, κάτι που παρακάμπτει ουσιαστικά και το στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε αφήσει πάντως να εννοηθεί – πριν από το Eurogroup του Νοεμβρίου – ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει αργότερα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/ewg-thetiki-energopoiisi-desmis-elafrynsis-hreoys