Κυρ. Μητσοτάκης: «Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική προσπάθεια»

liberal.gr

Στους εθνικούς στόχους για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία, λίγες ώρες πριν την έναρξη της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να ζητήσει την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός ζήτησε την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις πράσινες πολιτικές, ενώ αναφέρθηκε στους εθνικούς στόχους για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, επισημαίνοντας πως «οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική προσπάθεια».

Την κλιμάκωση της σκληρής γραμμής απέναντι στην Τουρκία, μετά τις πρόσφατες προκλήσεις της γειτονικής χώρας, είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

«Συγκρατώ, όμως, όσα ακούστηκαν και στο πολιτικό επίπεδο: Την ξεκάθαρη καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας απ’ την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων. Κάτι που θα ζητήσω και από το ΝΑΤΟ, στην μεθαυριανή του Σύνοδο, στο Λονδίνο. Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη Μαδρίτη, όπου θα παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Εθνικά σχέδια για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων το 2020» στο πεδίο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στα μέτρα που προωθεί η Ελλάδα για το κλίμα, ενώ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την UNESCO, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ενόψει και της συνάντησης, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που πρόκειται να συγκαλέσει η Ελλάδα το 2020.

Στις 15.30 ώρα Ελλάδας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και στις 19.30 θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε.

Ο πρωθυπουργός αύριο και μεθαύριο (3 και 4 Δεκεμβρίου) θα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.