Άκυρη η συμφωνία με Τουρκία λέει ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

liberal.gr

Άκυρη χαρακτηρίζει τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης η Βουλή των Αντιπροσώπων με τον πρόεδρο της, Αγκίλα Σάλεχ να στέλνει επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας μάλιστα την άρση της αναγνώρισης της κυβέρνησης του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία όσο και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα UrduPoint, ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων καταγγέλλει ότι η συμφωνία δεν πέρασε από τη Βουλή προς επικύρωση, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι μια πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Λιβύης αναφέροντας τις συνεργασίες που συνάπτει ως «μνημόνια».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του. το μνημόνιο της κυβέρνησης της Λιβύης με την Τουρκία έχει δύο μέρη. Σε ό.τι αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Τουρκίας υποστηρίζει πως είναι έωλο δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κοινά θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «απειλή για τη Λιβύη, την ασφάλειά της και την μελλοντική της πορεία».

Ο Σαλέχ εξηγεί στην επιστολή του ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης συμφιλίωσης που επιβλήθηκε στον λαό της Λιβύης, είναι παράνομη καθώς δεν εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και αναφέρει πως «τουρκικά όπλα ήδη μεταφέρονται στα λιμάνια της Μισράτα και της Τρίπολης, και ο σκοπός του μνημονίου με την Άγκυρα είναι να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση του τουρκικού στρατού σε περιοχές της Λιβύης, τον εναέριο χώρο, τα λιμάνια και τα χωρικά ύδατα.

Όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Τουρκίας, στην επιστολή τονίζεται η ανεπάρκειά της για διάφορους λόγους, με πρωταρχικό το γεγονός η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (CNUDM), όπου τα άρθρα (03) (33) (55) (57) (56) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών προσδιορίζουν το πλάτος των θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας) κάθε κράτους και τον ορισμό και την παρουσίαση των παρακείμενων και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και το δικαίωμα της πολιτείας στην εκμετάλλευση των πόρων της σε αυτή την περιοχή.

Ο Σαλέχ σημειώνει ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ή επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι τα χωρικά ύδατά της δεν περιέχουν οικονομικές ζώνες λόγω διαφωνίας με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι έως 200 ναυτικά μίλια από την ακτή της Λιβύης. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η εξερεύνηση των φυσικών πόρων στον τομέα αυτό αποτελεί νομικό δικαίωμα του λαού της Λιβύης και η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να παραβιάσει την κυριαρχία της Λιβύης.

Ο Σαλέχ καταλήγει ότι το εκλεγμένο κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ερντογάν και Σάραζ, υποδεικνύοντας παράλληλα την παράνομη και εγκληματικής φύσης τουρκική παρέμβαση στον αραβικό κόσμο, που ξεκίνησε στη Συρία και στη Λιβύη και προειδοποίησε πως θα επεκταθεί και σε άλλες αραβικές χώρες.