Βουλή: Κόντρα για τα επιδόματα, τους νεοφιλελεύθερους και το…ρεμπέτικο

protothema.gr

Αντιπαράθεση ανάμεσα στους Θεόδωρο Σκυλακάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ανδρέα Λοβέρδο

Έντονη αντιπαράθεση για το οικονομικό μοντέλο που μπορεί να παράξει πλούτο προς το συμφέρον των πολιτών είχαν οι Θεόδωρος Σκυλακάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής να υποστηρίζει ότι η προσέλκυση επενδύσεων ακόμα και με «μαζική φορολογική απαλλαγή» αποτελεί την ορθή επιλογή.

Η αντιπαράθεση συμπεριέλαβε και την πολιτική των επιδομάτων με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να τα καταργήσει και να προτείνει με χιούμορ «τουλάχιστον δημιουργήστε το επίδομα ρεμπέτικου για να τραγουδάει ο κόσμος τα βάσανα και τους καημούς».

«Αφήστε τα αυτά κ. Τσακαλώτο. Εσείς μάθατε στον κόσμο να τραγουδάει “κοινωνία ένοχη”», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.

Επιπροσθέτως, αίσθηση προκάλεσε – με δεδομένο το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το παλαιό ΠΑΣΟΚ – η προσπάθεια του κ. Τσακαλώτου να πείσει το ΚΚΕ για δημιουργία αντικυβερνητικού μετώπου. Η απάντηση ήρθε απο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Περισσού Νίκο Καραθανασόπουλο που είπε «οι προλαλήσαντες έφεραν στο λαό 3 μνημόνια και τώρα διαγκωνίζονται για το ποιος θα τους σώσει. Αιδώς αργείοι».

Η αρχή έγινε απο τον κ. Τσακαλώτο που χαρακτήρισε τον κ. Σκυλακάκη «νεοφιλελεύθερο μέχρι το μεδούλι».

“Μας είπε ο κ. Σκυλακάκης ότι δεν θα επιβιώσουμε χάρη στα επιδόματα. Αφού θα τα καταργήσετε σας προτείνω να δημιουργήσετε ένα άλλο. Επίδομα για ρεμπέτικο τραγούδι γιατί με αυτά που θα κάνετε ο κόσμος θα αρχίσει να τραγουδάει και πάλι για τα φαρμάκια και της δυσκολίες της ζωής” είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

“Ημουν, είμαι και θα είμαι φιλελεύθερος. Αγόγγυστα το πλήρωσα όποτε χρειάστηκε 30 χρόνια.

Μίλησε ο κ. Τσακαλώτος με μεγάλη επιμέλεια και ενδιαφέρον για τα θέματα και για το που πρέπει να κατευθύνουμε τις επενδύσεις αλλά παρέλειψε να πεί ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε επενδύσεις. Το 2018 ήμασταν τελευταίοι στην Ευρώπη. Αρα πρέπει να πάμε σε προσέλκυση επενδύσεων, μαζική φορολογική απαλλαγή, οι επενδύσεις και όχι τα επιδόματα θα μας σώσουν. Η Ελλάδα επιβίωσε γιατί δημιουργούσε πλούτο. Τα επιδόματα δεν δημιουργούν πλούτο. Είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για να αλλάξει πορεία η χώρα”.

Ανταπαντώντας ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε: “σύμφωνα με τον Τσόμσκι ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ούτε νέος ούτε φιλελεύθερος. Τι μας είπε ο κ. Σκυλακάκης; Απο ποιο οικονομικό θεώρημα βγαίνει ότι αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές σε πλούσιες χώρες γίνονται επιτυχημένες σε λιγότερο πλούσιες χώρες; Παντού έχετε αποτύχει

“Οι αποτυχημένες πολιτικές σε μικρές οικονομίες μπορούν να αλλάξουν” αντέδρασε ο κ. Σκυλακάκης.

Επίσης ο κ. Σπ΄. Λιβανός (ΝΔ) σημείωσε πως “δεν έχετε καταλάβει ότι όταν έρχεστε σήμερα να κάνετε κριτική να κάνετε πριν απο όλα αυτοκριτική και απολογία και να προτείνετε λύσεις”