Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Προχωράμε στη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας

e-typos.com

Στο Βιομηχανικό Συνέδριο ΣΕΒ με τίτλο: «4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία της βιομηχανικής αναζωογόνησης που δεν πρέπει να χαθεί», βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σταθερή κυβέρνηση, που έχει έρθει για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Κι αυτό είναι κάτι που θα αξιοποιήσουμε πλήρως. Αυτή είναι η εντολή που πήραμε. Για μια καθαρή τετραετία», τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Kαι συνέχισε: Η πλειοψηφία του κόσμου σήμερα αντιλαμβάνεται ότι οι μειώσεις των φορών τονώνουν την επιχειρηματικότητα. Βοηθούμε στη ρευστότητα με το πρόγραμμα Ηρακλής – Υπάρχουν και υποχρεώσεις των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει μέγεθος.
«Η παρουσία των υπουργών εδώ σηματοδοτεί την απόφαση της κυβέρνησής μας να στηρίξει τη νέα βιομηχανική επανάσταση. Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να πατήσουμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις. Όσο μπορούμε πιο γρήγορα θα πάμε κι όχι πιο αργά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφαση του να προχωρήσει στη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας. «Το θεωρούμε απαραίτητο, για να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από προβλήματα. Είμαστε μία κυβέρνηση πολύ ανοιχτή στο να παίρνουμε τη γνώμη όλων των εμπλεκομένων. Πολύ σύντομα και με βάση το υλικό που έχετε ετοιμάσει θα καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη με συγκεκριμένα πράγματα τα οποία περιμένετε από εμάς. Με συγκεκριμένους στόχους, συγκεκριμένο ορόσημο και ένα σχεδιάγραμμα υλοποίησης», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Με αφορμή τη στάση εργασίας στο μετρό είπε: Προστατεύουμε το δικαίωμα στην απεργία στην κινητοποίηση αλλά δεν μπορεί οι λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς. Και θα το κάνουμε πράξη αυτό. Αυτό δεν ήταν αυτονόητο πριν μερικά χρόνια.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θοδωρή Φέσσα.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ

 

 

Τις δράσεις του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τον μεταψηφιακό μετασχηματισμό ανέλυσε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ «Bιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

«Σχεδιάζουμε νέα προγράμματα σπουδών στα οποία εισάγουμε τις νέες τεχνολογίες. Επίσης προβλέπουμε την πιστοποίηση μέσα στο σχολείο των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα από το κρατικό πιστοποιητικό πληροφορικής, το οποίο θεσμοθετείται αρχές του χρόνου μέσω νομοθετικής παρέμβασης. Παράλληλα, ετοιμάζουμε δράσεις ενημέρωσης αναφορικά με το cyber bullying, με στόχο την ευαισθητοποίηση και εξάλειψη του φαινομένου» ανέφερε στην ομιλία της.

Τόνισε επίσης, ότι όλες αυτές οι δράσεις πραγματοποιούνται για να «φέρουμε πιο κοντά εκπαίδευση και αγορά εργασίας» καθώς ο μεταψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι, οργανισμοί και δεδομένα συνδέονται μεταξύ τους.

Στις πολιτικές για τη σύνδεση καινοτομίας και βιομηχανίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να συνδέσει πολύ αποτελεσματικά την σημαντική έρευνα που παράγεται στην χώρα μας, με την καινοτομία, με την αγορά». Επίσης, δημιουργήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας όπου «για πρώτη φορά συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και άνθρωποι από την αγορά με αποδεδειγμένη εμπειρία στην καινοτομία».

Παράλληλα, κ. Δήμας αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, εξετάζεται «πώς μπορούν να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα να επενδύσουν ακόμα περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη ή σε επιχειρήσεις που δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα να τις προσελκύσουμε να έρθουν στη χώρα». Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η πιθανότητα αύξησης των φοροεκπτώσεων στις δαπάνες έρευνας, πρόσθεσε ο κ. Δήμας.

Ο Δρ. Αλέξης Μπίρμπας, καθηγητής Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αναφέρθηκε στην σημαντική έρευνα και ανάπτυξη που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η δεκαετής κρίση αποψίλωσε τα πανεπιστήμια από νέους ανθρώπους που είναι η κινητήρια δύναμη της έρευνας, ωστόσο εξακολουθεί να παράγεται σημαντικό έργο σε αυτή τη κατεύθυνση.

Στις ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο Ιωάννης Γιώτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΓΙΩΤΗΣ, τονίζοντας ότι έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά βήματα ως προς τις συμπράξεις με τα ερευνητικά κέντα. Όπως είπε, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατανοούν ότι οι συμπράξεις με τα ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων είναι στρατηγικής σημασίας αλλά και επιτακτικής ανάγκης. Πρόσθεσε επίσης, ότι η παγκόσμια αγορά και το απαιτητικό καταναλωτικό κοινό επιτάσσουν συμπράξεις και συνεργασίες από τις οποίες μόνο οφέλη προκύπτουν.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει το υψηλότερο με διαφορά δημόσιο εξωτερικό χρέος σε όλον τον δυτικό κόσμο. «Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στο ΑΕΠ μας σε όλο τον δυτικό κόσμο, ίσως και σε όλο τον κόσμο, έχουμε ένα από τα πλέον δυσμενή δημογραφικά και δυσμενή συμμετοχή στο εργασιακό δυναμικό και το μόνο που είναι σίγουρα θετικό είναι ότι έχουμε περάσει μια τόσο δραματική δεκαετία που θα ελπίζαμε ότι κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει να φέρει πίσω» και συνέχισε: «Πρέπει να κάνουμε μια ανάλυση του τι συμβαίνει σε κομβικούς τομείς και ειδικότερα στη μεταποίηση όπου υπάρχει μεγάλο έλλειμμα διότι η μη διασύνδεση με τη τεχνολογία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος ότι η μεταποίησή μας θα αρχίσει να συρρικνώνεται».