Επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου για Ανατολική Μεσόγειο και EastMed

liberal.gr

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ είχε το Σάββατο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε και η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, με πιθανότερη ημερομηνία περίπου στα μέσα Ιανουαρίου. Η ισραηλινή πλευρά φέρεται να επιθυμεί την υπογραφή της συμφωνίας ακόμα νωρίτερα, στις 2 Ιανουαρίου. Ωστόσο λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, δεν είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί στη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Την πρωτοβουλία για την επικοινωνία πήρε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος ζήτησε να μιλήσει σήμερα με τον Κυρ. Μητσοτάκη για τον τελικό καθορισμό της ημερομηνίας υπογραφής της συμφωνίας για τον EastMed.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες hellasjournal ο κ. Νετανιάχου τηλεφώνησε πρώτα στον πρόεδρο της Κύπρου και έκανε γνωστό ότι επιθυμεί την άμεση υπογραφή της συμφωνίας. Στη συνέχεια έγινε η επικοινωνία του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η κίνηση της Τουρκίας να συνάψει το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τις επιδιώξεις της Άγκυρας, αφού φαίνεται πως προκάλεσε σημαντική κινητικότητα γύρω από τη συμφωνία για τον EastMed.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί και η χθεσινή υπογραφή της «EastMed Act» από τον Ντ. Τραμπ ως μέρος του νόμου για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Η EastMed Act εκφράζει υποστήριξη στον αγωγό East Med, καθώς και στις τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, και δίνει εντολή στον πρόεδρο Τραμπ να συμμετέχει η Αμερική στο East Med φόρουμ της Αιγύπτου.