Τι θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος – Φέρνει κλιμακωτό μπόνους

Πηγή: http://www.lifo.gr

Εντός του Ιανουαρίου θα έρθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος, που θα επαναφέρει το μπόνους.   Το μπόνους θα είναι κλιμακωτό, ανάλογα δηλαδή με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Αυτό εκτιμάται ότι θα ευνοεί την ανάδειξη αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

«Δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%. Το μεγαλύτερο μπόνους που θα δίνεται θα επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της ΝΔ στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Βήμα.   Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, αν ο εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές.

Σχετικά με τις αντιδράσεις από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι το περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου αποτελεί πάγια άποψή του και ότι «υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ -που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας- θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής, κι αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών».

Πηγή: www.lifo.gr