Βουλή Λιβύης: «Εσχάτη προδοσία» το αίτημα για τουρκική στρατιωτική επέμβαση

liberal.gr

Ως «εσχάτη προδοσία» χαρακτηρίζει το αίτημα για τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ένας εκ των αντιπροέδρων του Λιβυκού κοινοβουλίου, το οποίο υποβλήθηκε από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, υπό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Στη Λιβύη αντιπαρατίθενται δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η GNA υπό τονΒΒ Φάγιεζ αλ Σάρατζ στα ανατολικά, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη,ΒΒ αλλά πλέον κατέχει λιγότερο από το 10% του εδάφους της χώρας καιΒΒ εκείνη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο μια επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει ηΒΒ GNA.

«Ο ΦάγιεζΒΒ αλ Σάρατζ (επικεφαλής της GNA) και εκείνοι που είναι μαζί του ζήτησαν ξένη επέμβαση στη Λιβύη, ένα αίτημα που χαρακτηρίζουμε εσχάτη προδοσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμχαγιέντ Χούμα, δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Μια «επείγουσα συνεδρίαση» του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Βεγγάζη (κυβέρνηση ανατολικής Λιβύης) «για να εξετάσει τις επιπτώσεις της κατάφωρης παρέμβασης της Τουρκίας» στις υποθέσεις της Λιβύης, πρόσθεσε.

«Η απερίσκεπτη κίνηση του (Τούρκου προέδρου Ταγίπ) Ερντογάν, στην οποία έσυρε το κοινοβούλιο της χώρας του, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή», υπογράμμισε καλώντας εκ παραλλήλου την διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Στον αντίποδα, ο υπουργός Εσωτερικών της GNA στην Τρίπολη,ΒΒ Φάτι Μπασάγα ανέφερε ότι «η GNA έχει το πλήρες δικαίωμα να υπερασπιστεί τη νομιμότητά της και να προστατεύσει τους πολίτες της που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιθετικότητα μιας ορδής πραξικοπηματιών που υποστηρίζονται από ξένα μέρη», αναφερόμενος στις δυνάμεις που πρόσκειται στον Χάφταρ.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι οι δύο συμφωνίες με την Τουρκία έγιναν «νομικά και δημόσια», κατηγορώντας τις αντίπαλες δυνάμεις για στρατολόγηση «μισθοφόρων (…)».