O Mητσοτάκης στο Τάρπον Σπρινγκς – Επίσκεψη πρωθυπουργού 100 χρόνια μετά τον Βενιζέλο

protothema.gr

Ξεχωριστή και ασυνήθιστη η ιστορία του Τάρπον Σπρινγκς με την εγκατάσταση Ελλήνων σφουγγαράδων από τα νησιά του Αιγαίου στην ανατολική πλευρά του Κόλπου του Μεξικού το 1905 n Εκεί διαμένουν οι περισσότεροι Ελληνες, αναλογικά με τον συνολικό πληθυσμό και είναι γνωστή ως «Πόλη των Θεοφανίων»

Ιδιαίτερα σημαντικό, από πολλές απόψεις αξιοπρόσεκτο έως και συναρπαστικό-, κυρίως όμως διπλό είναι το ιστορικό υπόβαθρο της επιλογής του Ελληνα πρωθυπουργού να βρεθεί στο Τάρπον Σπρινγκς ανήμερα των Φώτων. Το ένα ρίζωμα στον χρόνο αυτής της επίσκεψης έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη πόλη της Φλόριντα, πλησίον της Τάμπα.

Ενα νήμα που συνδέει το σήμερα με την τοπική παράδοση σχετίζεται με την υπόσταση του Τάρπον Σπρινγκς ως μία ελληνική αποικία στις ΗΠΑ – και όχι σαν άλλο ένα πολυάνθρωπο κέντρο του παροικιακού ελληνισμού στην Αμερική, το οποίο απλώς γιορτάζει τα Θεοφάνια κατά τον παραδοσιακό, αυθεντικά ελληνορθόδοξο τρόπο. Επιπλέον ξεχωριστή και ασυνήθιστη είναι η ιστορία του Τάρπον Σπρινγκς με την εξ επί τούτου μεταφορά των Ελλήνων σφουγγαράδων, για πρώτη φορά το 1905, από τα νησιά του Αιγαίου στην ανατολική πλευρά του Κόλπου του Μεξικού. Το Τάρπον Σπρινγκς, το σημείο του αμερικανικού χάρτη όπου απαντάται το πολυπληθέστερο ελληνικό στοιχείο από οπουδήποτε αλλού στην επικράτεια των ΗΠΑ, είναι η «Πόλη των Θεοφανίων». Η ρίψη του σταυρού στη θάλασσα για τον αγιασμό των υδάτων, αλλά και το ότι παρίστανται σε αυτήν ανέκαθεν επίσημα και διακεκριμένα μέλη της ομογενειακής κοινότητας σηματοδοτούν την έναρξη ενός μικρού φεστιβάλ. Χάρη στο οποίο το Τάρπον Σπρινγκς έχει εδραιώσει τη φήμη του στην αμερικανική κοινωνία και ευρύτερα, πολύ πιο πέρα από τα όρια του απόδημου ελληνισμού.

ts-1

Η επίσκεψη Βενιζέλου

Η δεύτερη ιστορική ρίζα του Τάρπον Σπρινγκς απλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης ενός ολόκληρου αιώνα και συνδέει τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με έναν από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του οικογενειακού γενεαλογικού του δέντρου, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο Κώστας Μητσοτάκης, προπροπάππος του νυν πρωθυπουργού, ήταν ο σύζυγος της Κατίγκως Βενιζέλου, αδελφής του Βενιζέλου.

ts-2
Το δημοσίευμα του «Ελευθέρου Βήματος» για την επίσκεψη του Εθνάρχη στη Φλόριντα

Φέτος φτάνουν τα 98 -ή 100 παρά 2- τα χρόνια που έχουν περάσει από το 1922, από τότε δηλαδή που οι Ελληνες του Τάρπον Σπρινγκς υποδέχθηκαν με έξαλλο ενθουσιασμό «περιποιούμενοι στον Ελευθέριο Βενιζέλο τιμές εθνάρχη και ήρωα». Τουλάχιστον κατ’ αυτό τον τρόπο αποτύπωνε το γεγονός το «Ελεύθερον Βήμα» στο φύλλο της 12ης Ιουνίου του 1922, αρκετό καιρό μετά την πολύμηνη περιοδεία του στις ΗΠΑ: «Η εμφάνισις του Ελευθερίου Βενιζέλου εν μέσω του Ελληνισμού της Αμερικής έγινεν αφορμή να συγκλονισθούν εκ βάθρων αι αισθηματικαί καρδίαι εκείνων των αθώων πατριωτών, και να εκραγούν προς δύο κατευθύνσεις, προς την χαράν διότι αντίκρυζαν την φυσιογνωμίαν Εκείνου, του Μεγαλουργού, και προς την θλίψιν, διότι η ιδέα της πατρίδος υπέστη ένα τόσο φοβερόν πλήγμα». Αυτά έγραφε ο Κώστας Αθάνατος, χωρίς να νιώθει την παραμικρή ανάγκη να αυτοσυγκρατηθεί στην επιδαψίλευση υπερθετικών και αποθεωτικών σχολίων για τον ηγέτη. Ο Αθάνατος λάτρευε τον Βενιζέλο και δεν το έκρυβε. Οπως βέβαια και η εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» του Δημητρίου Λαμπράκη. Οσο για το «φοβερόν πλήγμα» στο οποίο αναφέρεται το άρθρο, προφανώς έχει να κάνει με τη Μικρασιατική Εκστρατεία, η οποία τον Ιούνιο του 1922 βρισκόταν ακόμη εν εξελίξει, όδευε, όμως, ολοταχώς προς την ολέθρια για τον Ελληνισμό της Ιωνίας κατάληξη το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Ο Κώστας Αθάνατος χαρακτηρίζει τον Βενιζέλο «Μεγάλον Εξόριστον» εφόσον είχε απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία και την ελληνική πολιτική σκηνή μετά την εκλογική συντριβή των Φιλελευθέρων τον Νοέμβριο του 1920.

«Παλμούς εδοκίμασαν οι συμπατριώτες μας, οι σκορπισμένοι ανά τας μεγάλας και αχανείς πόλεις της ευφόρου Καλιφορνίας, όταν είδαν τον Μεγάλον Εξόριστον τόσο κοντά των να περιάγη τον υπερήφανον πόνον του», γράφει με άκρατο μελοδραματισμό στο πρωτοσέλιδο του «Ελευθέρου Βήματος» και συνεχίζει στο ίδιο ύφος: «Ησαν σκληραί στιγμές οδύνης. Ολοι είχον ποθήσει να αντικρύσουν το θεϊκόν φως που περιβάλλει την φυσιογνωμίαν του Παρακλήτου της Φυλής. Ολοι τον είχαν ονειρευθή και τον είχαν λατρεύση. Αλλά όλοι επερνούσαν τον καιρόν με την μυστικήν προσδοκίαν ότι μίαν ημέρα θα ευτυχούσαν να τον ιδούν κάτω από το λευκόν φως της πατρίδος των, θριαμβευτήν και δαφνηφόρον. Κανείς δεν εφαντάζετο ποτέ το φρικαλέον δράμα που θα εξεμηδένιζε το ωραίον όνειρον της πραγματικότητος και θα εξαπέστελλε τον Βενιζέλον, εκπατρισμένον περιηγητήν, λυπημένον ιδιώτην, εις ένα ταξείδι λήθης προς τας μακρυνάς χώρας των δύο ωκεανών…».

ts-3
Οι απόγονοι των Ελλήνων σφουγγαράδων που εγκαταστάθηκαν στο Τάρπον Σπρινγκς στις αρχές του 20ού αιώνα συνθέτουν πλέον τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ και γιορτάζουν τα Θεοφάνια με ιδιαίτερη λαμπρότητα

Ταξίδι του μέλιτος

Το δημοσίευμα του «Ελευθέρου Βήματος» καταγράφει εκδηλώσεις προσωπολατρίας εκ μέρους των κατοίκων του Τάρπον Σπρινγκς προς τον Βενιζέλο. Και, αντιστοίχως, μια απέραντη συγκίνηση η οποία είχε εμφανώς κυριεύσει τον μεγάλο Κρήτα πολιτικό. Σε ό,τι αφορά στη γενικότερη σκηνογραφία, η εφημερίδα σημειώνει: «Σε εκείνον τον ξένο τόπο, στην άγνωρη θάλασσα, μια τσούρμα χαρμόσυνα καραβάκια τεντώνουν με το πανί τους μαζί στον αέρα σημαίες γαλάζιες και λευκές που εκυμάτιζαν ψηλά στα κατάρτια κι όλο εζύγωναν χαρμόσυνα κοντά στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι σφουγγαράδες του θρύλου, οι γερόλυκοι, τα παλληκάρια της νησιωτικής Ελλάδος, με τον γραφικόν στόλον τους, με τις φρεγάδες και τις μπρατσέρες, έσχιζαν τα μεγάλα κύματα και στο γαλάζιο τους και στον αφρό τους εξεδίπλωναν την παιγνιδιάρα σημαιούλα. Αν έχη αξία η σημαία, την έχει στην ξενητειά. Ηταν η Ελληνική ιδέα που έπλεε πλησίστιος να τον αγκαλιάση. Τον εξύπνησε (σ.σ.: τον Βενιζέλο). Τον εζωντάνεψε. Τον εθέριεψε. Του εθύμισε τόσα περασμένα».

Πολύ πιο νηφάλια αλλά πάντα μυθιστορηματικά, στην επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Τάρπον Σπρινγκς αναφέρεται και ο Μίμης Ανδρουλάκης στο βιβλίο του «Ταξίδι Μέλιτος» (εκδ. Πατάκη, 2015), μια ελεύθερη βιογράφηση του Βενιζέλου με αφορμή το μεγάλο του ταξίδι σε Ευρώπη και Αμερική κατά το διάστημα που προηγήθηκε της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ηταν η περίοδος κατά την οποία ο Ελευθέριος Βενιζέλος πολιτικά ήταν θανάσιμα τραυματισμένος. Ως προς τα προσωπικά του όμως, έκανε μια καινούρια, αισιόδοξη αρχή. Ο μήνας του μέλιτος που εξιστορεί ο Ανδρουλάκης στο σύγγραμμά του προέκυψε χάριν του δεύτερου γάμου του με την Ελενα Στεφάνοβικ-Σκυλίτση, κόρη βαθύπλουτης οικογένειας. Σύμφωνα με τον Νικόλαο Παπαδάκη (Παπαδή), συγγραφέα της δίτομης, έγκυρης βιογραφίας του Βενιζέλου, «η περιουσία της Ελενας και της μητέρας της, Βιργινίας Σκυλίτση, ήταν από τις μεγαλύτερες της Αγγλίας». Το ζεύγος Ελενας και Ελευθέριου Βενιζέλου είχε δώσει όρκους αιώνιας πίστης στο Χάιγκεϊτ του Λονδίνου, κατά σύμπτωση μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τον τάφο του Καρλ Μαρξ, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1921. Στις 2 Οκτωβρίου οι νεόνυμφοι (ο Ελευθέριος ήταν τότε 58 και η Ελενα 48 ετών) επιβιβάστηκαν στο υπερωκεάνιο «Ακουιτάνια» και μπάρκαραν για τη Νέα Υόρκη.

«Η επίσημη εκδήλωση στην Πολιτεία της Φλόριντα έγινε στο Τζάκσονβιλ», γράφει ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος ακολούθως αποτυπώνει με πάσα λεπτομέρεια τη σκηνή ως εξής: «Ο γερουσιαστής Μπόουδεν προσφώνησε τον Ελληνα ηγέτη εκ μέρους όλων των βουλευτών και γερουσιαστών των νοτίων Πολιτειών καταλήγοντας: “Κύριε Πρόεδρε, το θαύμα της ελληνικής δημιουργικότητας και εργατικότητας στην Αμερική έχει ένα τοπωνύμιο: Τάρπον Σπρινγκς. Θα σας συνοδεύσουμε εκεί για προσκύνημα”. Ο Βενιζέλος παραξενεύτηκε, όμως η απορία του λύθηκε όταν κατέβηκε στον σταθμό του Τάρπον Σπρινγκς, στους μαιανδρικούς κολπίσκους του. Εκεί ήταν όλη η πόλη στη μεγαλύτερη λαοσύναξη -ανάλογα με τον πληθυσμό- που είχε δει ποτέ του. Σε γενική αργία όλη η πόλη για την υποδοχή και τα σχολεία κλειστά. Οταν μπήκε ο Βενιζέλος στη λεωφόρο Δωδεκανήσων και είδε όλα τα μαγαζιά ελληνικά, τη γλώσσα ελληνική, τις σημαίες ελληνικές, τους δρόμους και τα καΐκια με ονόματα ελληνικά και τα συσσωρευμένα τσουβάλια με σφουγγάρια στην προκυμαία, βούρκωσε. Μια πόλη σφουγγαράδων από την Κάλυμνο, τη Σύμη, τη Χάλκη. Ενας Γιάννης Κόκορης το 1905 έκανε το ξεκίνημα με λίγους Υδραίους και Αιγινήτες και ύστερα στρατολόγησε μαζικά αλύτρωτους Δωδεκανήσιους. Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα έραιναν την πομπή με άνθη, ενώ οι μαθητές των σχολείων, η Εθνοφρουρά και η Αμερικανική Λεγεώνα είχαν παραταχθεί κατά μήκος των δρόμων. Η Ενωση Σπογγαλιέων έστησε στην προκυμαία δεκάδες καζάνια με κακαβιά -κάθε νησί τη δική του-, πιατέλες με οστρακοειδή και σχάρες με ψάρια, χταπόδια, καραβίδες, αστακούς, σουπιές. Το Τάρπον Σπρινγκς, σύσσωμο με τον Σύνδεσμο Φιλελευθέρων, το γλέντησε μέχρι το πρωί. Την επομένη το πλοίο του Βενιζέλου κατευόδωσαν πεντακόσια σφουγγαράδικα καΐκια στο ηλιοβασίλεμα του κόλπου του Μεξικού».

ts-4

Αγιασμός και glendi

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τάρπον Σπρινγκς για τα Θεοφάνια, όπως είναι φυσικό, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα στον εορτασμό. Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 ο σταυρός θα φύγει προς τα ύδατα του Σπρινγκ Μπαγιού από τα χέρια του Ελπιδοφόρου, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα χοροστατήσει αυτοπροσώπως. Παλικάρια από εννέα ορθόδοξες ενορίες της Τάμπα θα συναγωνιστούν ποιος θα πιάσει πρώτος τον σταυρό βουτώντας στα νερά του λιμανιού. Η παράδοση επιμένει ότι ο πιο άξιος από όσους καταδυθούν και κολυμπήσουν αποσπά αυτομάτως και την ευλογία της Εκκλησίας, μια που ο αγιασμός των υδάτων είναι μια συμβολική αναπαράσταση της βάπτισης του Ιησού, σύμφωνα με τη Γραφή, από τον Ιωάννη στον ποταμό Ιορδάνη. Γενικότερα, όμως, οι κάτοικοι του Τάρπον Σπρινγκς (ο πληθυσμός των οποίων αριθμεί περί τα 23.500 άτομα) πιστεύουν ότι ο πολιούχος Αγιος Νικόλαος προστατεύει την πόλη από τους φονικούς τυφώνες. Απόδειξη ότι πριν από την «Ιρμα», το 2017, κανένα τέτοιο ακραίο καιρικό φαινόμενο δεν είχε πλήξει το Τάρπον Σπρινγκς επί σχεδόν 100 χρόνια. Οπως και να ’χει, μετά την ολοκλήρωση του θρησκευτικού τελετουργικού θα αρχίσει το «Epiphany Glendi», όπως το αποκαλούν οι Αμερικανοί, «μια ολοήμερη συνάθροιση, γεμάτη ζωντάνια, φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική». Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι προβλέπεται ότι θα συρρεύσουν στο Τάρπον Σπρινγκς για να πάρουν μια γεύση από το glendi αλά ελληνικά.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στον ελληνισμό στο Τάρπον Σπρινκς, που βρίσκεται, σε αυτή την πόλη της Αμερικής, πάνω από έναν αιώνα  – Οι αναφορές του στον Ελευθέριο Βενιζέλο  – Δείτε φωτογραφίες

Στην 114η τελετή Αγιασμού των Υδάτων, στην πολυπληθέστερη ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερική, στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα βρέθηκε πριν από λίγο με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χιλιάδες Έλληνες ήταν εκεί, όπως κάθε χρόνο, και παρακολούθησαν τον εντυπωσιακό εορτασμό των Θεοφανείων σε κλίμα έντονης συγκίνησης.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα καθώς μετά από 100 χρόνια έχουμε εδώ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε προκαλώντας τον ενθουσιασμό των συγκεντρωμένων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

4999442

«Σας εύχομαι καλή χρονιά και καλή φώτιση», είπε συγκινημένος ο πρωθυπουργός, ενώ ήδη δεκάδες ελληνόπουλα είχαν βουτήξει στο νερό.

Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο έφηβος Παναγιώτης Σακοτέλης, στον οποίο όλοι, με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έσπευσαν να του δώσουν συγχαρητήρια, ενώ ο κόσμος φώναζε «Άξιος».

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα το πρωί (ώρα Αμερικής) παρακολούθησε, με τη σύζυγο του, τη Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνεια στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινκς μαζί με αμέτρητους άλλους Έλληνες που ζουν μόνιμα σε αυτή την πόλη της Φλόριντα.

«Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, που μου δίνεται η δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί σας, αυτή την πολύ σπουδαία ημέρα, για την Ορθοδοξία», τόνισε ο πρωθυπουργός σε μια σύντομη ομιλία του και συνέχισε: «Εδώ που χτυπάει πιο δυνατά, ίσως από οπουδήποτε αλλού στην Αμερική, η καρδιά του ελληνισμού μας. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και εκ μέρους της συζύγου μου για την πολύ θερμή υποδοχή».

4999441

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πριν από 98 χρόνια, στον ίδιο χώρο, στις 30 Ιανουαρίου του 1922, είχε βρεθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

«Λίγους μήνες μετά και καθώς ετοιμαζόταν ύστερα από τη μεγάλη εθνική καταστροφή να διαπραγματευτεί τη συνθήκη της Λωζάνης, οι Έλληνες από το Τάρπον Σπρινκς του έστειλαν ένα ευχητήριο τηλεγράφημα, το οποίο αναζήτησα και βρήκα. Του ευχήθηκαν καλή δύναμη για το καλό του Έθνους», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στον ελληνισμό στο Τάρπον Σπρινκς, που βρίσκεται, σε αυτή την πόλη της Αμερικής, πάνω από έναν αιώνα.

«Από τους πρώτους σφουγγαράδες από την Κάλυμνο, τη Χάλκη και τη Σύμη ήρθαν και έκαναν την Αμερική σπίτι τους, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τη Μητέρα Πατρίδα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το αόρατο βήμα που ένωνε πάντα τους Έλληνες με την πατρίδα μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος που του δίνεται η ευκαιρία στο Τάρπον Σπρινκς να συγχαρεί τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

4999439

«Τον γνωρίζω προσωπικά, είναι σπουδαίος και όπως λέει το όνομά του φέρνει την ελπίδα για καλύτερες ημέρες στον Ελληνισμό εδώ και παντού στον κόσμο», υπογράμμισε, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Ελπιδοφόρο σημείωσε: «Να γνωρίζετε ότι η ελληνική πολιτεία θα στηρίξει το έργο σας και οικονομικά τη Θεολογική Σχολή στην Βοστόνη».

Επίσης, απευθυνόμενος στα ελληνόπουλα, που φέτος βούτηξαν κατά τον Αγιασμό των υδάτων, τους ευχήθηκε να κρατούν τη δύναμη του Σταυρού και της πίστης μέσα τους.

«Εύχομαι σε όλους σας τα καλύτερα. Και σε όλα τα νέα παιδιά που θα βουτήξουν σε λίγο στα κρύα, νομίζω, νερά. Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη κακοκαιρία, εδώ μας υποδέχτηκε ένας λαμπρός ήλιος», είπε ο πρωθυπουργός.

Πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, με τη σύζυγό του, γευμάτισε, με μέλη της ελληνικής κοινότητας, στο ελληνικό εστιατόριο Hellas.

4999412

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη:

«Σεβασμιώτατε, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί σας αυτήν την σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία μας, για τον Αγιασμό των Υδάτων εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα. Εδώ όπου χτυπάει πιο δυνατά -ίσως από οπουδήποτε στην Αμερική- η καρδιά του Ελληνισμού μας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και εκ μέρους της συζύγου μου για την πολύ θερμή υποδοχή την οποία μας επιφυλάξατε.

Πριν από ακριβώς 98 χρόνια, στον ίδιο ακριβώς χώρο, στις 30 Ιανουαρίου του 1922, είχε βρεθεί μαζί σας ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Λίγους μήνες μετά, καθώς ετοιμαζόταν μετά από μία μεγάλη εθνική καταστροφή να διαπραγματευτεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι Έλληνες του Τάρπον Σπρινγκς του έστειλαν ένα ευχετήριο τηλεγράφημα, το οποίο αναζήτησα και βρήκα στα αρχεία μας. Του ευχήθηκαν καλή δύναμη για το καλό του Έθνους μας.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα χτυπάει εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού. Από τους πρώτους σφουγγαράδες, οι οποίοι ήρθαν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -από την Κάλυμνο, από τη Χάλκη, από τη Σύμη- και έκαναν την Αμερική το σπίτι τους. Πρόκοψαν, διακρίθηκαν, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τη μητέρα πατρίδα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας αποτελούσε πάντα όχι απλά ένα φάρο πίστης, αλλά το αόρατο νήμα το οποίο ένωνε όλους τους Έλληνες απανταχού της Γης -ειδικά εδώ στην Αμερική- με την πατρίδα μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να βρεθώ μαζί σας και να συγχαρώ ακόμα μία φορά προσωπικά το νέο σας, το νέο μας, Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Τον γνωρίζω προσωπικά, είναι ένας σπουδαίος ιεράρχης και όπως λέει και το όνομα του φέρνει την ελπίδα. Την ελπίδα για καλύτερες μέρες στον Ελληνισμό της Αμερικής, αλλά και στον Ελληνισμό παντού στον κόσμο. Θέλω να γνωρίζετε, Σεβασμιώτατε, ότι η ελληνική Πολιτεία θα στηρίξει από κοντά το έργο σας. Θα στηρίξει και οικονομικά τη θεολογική σχολή στη Βοστώνη, έτσι ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε απρόσκοπτα το δημιουργικό και ουσιαστικό σας έργο.

Θέλω για ακόμα μία φορά να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της συζύγου μου, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκονται μαζί μας, για την πολύ θερμή υποδοχή σε μία τόσο σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία. Είναι τιμή για εμένα να έχω τη δυνατότητα να στέκομαι μπροστά σας, να είμαι μαζί σας και να γιορτάζουμε μαζί αυτή την πολύ σημαντική ημέρα. Καθώς ανατέλλει μία νέα δεκαετία, έχουμε κάθε λόγο, παρά τις δυσκολίες, να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Ελληνισμού και της πατρίδας μας, της Ελλάδας.

Ναι, θα υπάρξουν δυσκολίες. Έχουμε ξεπεράσει δυσκολίες στο παρελθόν στην 200ετή ιστορία μας. Θα τις ξεπεράσουμε ξανά, από τη στιγμή που είμαστε ενωμένοι και θυμόμαστε τι μας “δένει” όλους μαζί: Οι δεσμοί της Θρησκείας, της γλώσσας, της εθνικής ταυτότητας, που εσείς εδώ, στον Κόλπο του Μεξικού, αγωνίζεστε να διατηρήσετε ζωντανούς, και το έχετε πράξει με μεγάλη επιτυχία. Σας εύχομαι τα καλύτερα από τα βάθη της καρδιάς μου.

Θέλω να σας ευχηθώ από καρδιάς να έχουμε, να έχετε μία καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, γεμάτη ευτυχία, για εσάς, για τις οικογένειές σας. Και σε όλα τα νέα παιδιά που θα βουτήξουν σε λίγο στα κρύα φαντάζομαι νερά -βέβαια στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη κακοκαιρία, εδώ μας υποδέχθηκε ένας λαμπρός ήλιος σήμερα το πρωί- να σας ευχηθώ να κρατάτε τη δύναμη του Σταυρού και τη δύναμη της πίστης βαθιά μέσα σας. Ως ένα φωτεινό φάρο που θα σας οδηγεί πάντα στην αλήθεια στη ζωή σας. Να είστε καλά. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή Sponge Docks, ονομασία που δόθηκε στην περιοχή προς τιμήν των Καλύμνιων σφουγγαράδων που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα λειτούργησαν καταλυτικά για την ανάπτυξη της όλης της περιοχής. Από την περιοχή αυτή ξεκινούσαν οι σπογγαλιείς για την καθημερινή τους εργασία στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο δρόμος που έχει ονομαστεί Dodecanese Boulevard (Λεωφόρος Δωδεκανήσου) -προς τιμήν των σπογγαλιέων από την Κάλυμνο, αλλά και από άλλα νησιά των Δωδεκανήσων- αποτελεί την τουριστική περιοχή του Τάρπον Σπρινγκς και περιλαμβάνει πολλά ελληνικά εστιατόρια και παραδοσιακά καταστήματα.

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με Ομογενειακές Οργανώσεις, αναφερόμενος στο νόμο που επέτρεψε στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η νέα κυβέρνηση έκανε το ελάχιστο που έπρεπε ώστε να διατηρούνται ισχυροί οι δεσμοί που ενώνουν την πατρίδα με τη διασπορά.