Βενεζουέλα: Έσπασε το μπλόκο της αστυνομίας ο Γκουαϊδό και εισήλθε στο κτίριο της Βουλής

liberal.gr

Λίγη ώρα αφού οι αστυνομικές δυνάμεις του καθεστώτος Μαδούρο απαγόρευσαν την είσοδο στον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης και μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό για την πρώτη σύνοδο της χρονιάς, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατάφεραν να σπάσουν το μπλόκο και να εισέλθουν στο κτίριο του σώματος.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις της «Μπολιβαριανής Αστυνομίας» βρίσκονταν μέσα στην περίβολο του κτιρίου από νωρίς το πρωί, ώστε να εμποδίσουν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και τον Γκουαϊδό να εισέλθουν, πολλοί εξ’ αυτών μετά από «μάχες» σώμα με σώμα κατάφεραν να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση.

Από την πλευρά του ο Χουάν Γκουαιδό, ο οποίος χτύπησε καιΒ το καμπανάκι σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών του σώματος, είπε «Μαζί θα τα καταφέρουμε» ενώ οι βουλευτές τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο της Βενεζουέλας.

Την Κυριακή, ο Γκουάϊδο, κατήγγειλε ότι η αστυνομία τον εμπόδισε να εισέλθει στο κτίριο του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα ένας βουλευτής της κυβέρνησης – ονόματι Λουίς Παρά – να ανακηρυχθεί νέος πρόεδρος του σώματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γκουάϊδο έσπευσε να αυτοανακηρυχθεί εκ νέου πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια άτυπης ορκωμοσίας, η οποία διενεργήθηκε στα γραφεία αντικυβερνητικής εφημερίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις εξελίξεις αυτές, το Καράκας – πέραν των δύο προέδρων της Δημοκρατίας, δηλαδή του Νικολάς Μαδούρο και του αναγνωρισμένου ως μεταβατικού από πολλές χώρες ως μεταβατικού, ΧουάνΒ ΓκουάϊδοΒ διαθέτει πλέον και δύο προέδρους του Κοινοβουλίου, γεγονός το οποίο συμβάλλει περαιτέρω το πολιτικό αδιέξοδο.

Πάντως από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο αναγνώρισε τον Λουίς Παρά ως νόμιμο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, εκφράζοντας και την ικανοποίησή του για την εκδίωξη του Γκουάϊδο.