ΕΕ προς Ερντογάν: Απορρίπτουμε κάθε εξωτερική παρέμβαση στη Λιβύη

protothema.gr

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε την Τουρκία να μην εμπλακεί στρατιωτικά στην Λιβύη – Σκληρή γλώσσα και από τον Ιταλό ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο που βλέπει Τσαβούσογλου

Την άμεση παύση κάθε προσπάθειας τρίτης δύναμης να επέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης ζήτησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέφ Μπορέλ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Λιβύη αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αποκλιμάκωση όταν τρίτες χώρες προσπαθούν να εμπλακούν στρατιωτικά στη χώρα.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε εκ νέου στην έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα συνέλθει στην ερχόμενη Παρασκευή, ενώ δήλωσε ότι αύριο θα συναντηθούν στο Κάιρο της Αιγύπτου υπουργοί Εξωτερικών από πολλές χώρες της ΕΕ για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο και στην οποία αναφέρθηκε ο «υπουργός Εξωτερικών» της ΕΕ, θα συμμετέχουν οι YΠΕΞ της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Λίγο νωρίτερα, αποχωρώντας από τη συνάντηση με τους ομολόγους από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το ΗΒ, ο Ιταλός ΥΠΕξ Λουίτζι ντι Μάιο, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν χώρες που προσπαθούν να επέμβουν στη Λιβύη», ενώ τόνισε ότι η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Λιβύη προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα των κρατών – μελών της ΕΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αργότερα απόψε για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή.