Τραμπ για το Ιράν: Νέες οικονομικές κυρώσεις – Σκοτώσαμε τον νούμερο 1 τρομοκράτη

protothema.gr

Ο Αμερικανός πρόεδρος  απηύθυνε διάγγελμα για τις εξελίξεις στο Ιράν από τον Λευκό Οίκο – Ανέφερε ότι η χθεσινή επίθεση του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ δεν επέφερε απώλειες – Πλαισιώθηκε από στρατηγούς και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς

Διάγγελμα για το Ιράν απευθύνει στους Αμερικανούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Το διάγγελμα γίνεται από το  Palm Room  μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικές δυνάμεις με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, πυροδοτώντας εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Χθες το βράδυ, το Ιράν επιτέθηκε με ρουκέτες σε αεροπορικές βάσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στην Ιρμπίλ και το Αλ Ασάντ, δυτικά της Βαγδάτης, ως αντίποινα για τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Όπως έγινε γνωστό πριν λίγο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν στη Βαγδάτη ζητώντας εξηγήσεις για την επίθεση στο έδαφος του ιράκ. Ενδεικτική της σοβαρότητας του διαγγέλματος, η καθυστέρηση του οποίου άγγιξε τη μισή ώρα, είναι η παρουσία του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

 

«Κανένας Αμερικανός δεν πειράχθηκε από τις χθεσινές επιθέσεις», τόνισε αναφερόμενος στη χθεσινή επίθεση των ιρανικών δυνάμεων, πλαισιωμένος από στρατηγούς αλλά και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς. «Το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση εξόντωσης του Σουλεϊμανί, ο Τραμπ έκανε λόγο για «αποφασιστική δράση να σταματήσει έναν αδίστακτο τρομοκράτη. Την περασμένη εβδομάδα εξουδετερώσαμε τον μεγαλύτερο τρομοκράτη του κόσμου».

«Θα έπρεπε να εξοντωθεί εδώ και καιρό», είπε για τον Σουλεϊμανί, λέγοντας ότι σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών και ότι ευθύνεται για τις ζωές πολλών Αμερικανών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι η χώρα μεγάλη οικονομική βοήθεια στο Ιράν που αντί για ευχαριστώ, ευχόταν τον θάνατο των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει νέες, επιπρόσθετες οικονομικώς κυρώσεις στο Ιράν.

Επίσης, κάλεσε την Ευρώπη να απομακρυνθεί από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, που αποκάλεσε «τρελή συμφωνία» , χωρίς να δώσει επιπλέον πληροφορίες για τις επιπλέον κυρώσεις.

«Σήμερα θα ζητήσω από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί πιο ενεργά στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής», ανακοίνωσε.