Μια συνωνυμία έφερε αναστάτωση στην προανακριτική

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

liberal.gr

Μια συνωνυμία ήταν αρκετή για να προκαλέσει μπέρδεμα στην προανακριτική επιτροπή. Η Ελένη Ράικου υπογράμμισε ότι στη λίστα εμβασμάτων της Novartis υπήρχε το όνομα «Γιάννης Ραγκούσης», αλλά ως φαίνεται επρόκειτο για γιατρό με έδρα την Παροικία της Πάρου. Ο συνονόματος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ενημερώθηκε ότι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς αναφέρθηκε στο όνομά του, μπήκε μέσα στην αίθουσα 150 του Κοινοβουλίου όπου διεξάγεται η συνεδρίαση της προκαταρκτικής και ρώτησε: «ανέφερε κανείς τίποτα για το όνομά μου;».

Κατόπιν διευκρινίσεων από τον ίδιο έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για κάποιον γιατρό. «Εγώ ούτως ή άλλως δεν είμαι γιατρός», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για κάποιον «Γιάννη Ραγκούση» από την Παροικιά που τυγχάνει και να μη γνωρίζει προσωπικά. «Προσπάθησα τρεις φορές να αποτρέψω από το να ακουστεί το όνομα», του επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας.

Νωρίτερα, σε ερωτήσεις του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, η κα Ράικου ανέφερε ότι από τις έρευνές της, σχετικά με τους αποδέκτες των εμβασμάτων των 118 εκατ. ευρώ από την Novartis, βρέθηκε το όνομα ενός ατόμου που παραπέμπει σε πολιτικό πρόσωπο. «Μετά έφυγα από την Εισαγγελία και δεν ξέρω τι έγινε», ξεκαθάρισε.

Ο διάλογος με τον Β. Κεγκέρογλου έχει ως εξής:

Β. Κεγκέρογλου: Το Κίνημα Αλλαγής κ. Πρόεδρε ζητά να έρθει η λίστα με τους παραλήπτες των 118 εκατ. ευρώ στην προκαταρκτική επιτροπή. Θυμάστε τώρα κυρία Ράικου το όνομα από τους παραλήπτες που είχε τις περισσότερες καταβολές; Θυμάστε το εύρος των ποσών προς γιατρούς ή όποιους άλλους;

Ε. Ράικου: Ξεκινούσαν από 400 ή 500 ευρώ και αυξάνονταν μέχρι τα 1000 ευρώ ή και περισσότερα. Σε κάποιους επαναλαμβάνονταν ωστόσο οι καταβολές. Εγώ πάντως όταν έφυγα κάλεσα τους συνεργάτες μου και τους είπα να μην σταματήσουν ούτε λεπτό την έρευνα. Μετά είδατε τί έγινε. Είδατε πουθενά στοιχεία; Μόνο για τον άνδρα μου και τους πολιτικούς λένε. Το είπα και πριν, η έρευνα μετατράπηκε σε σκευωρία.

Β. Κεγκέρογλου: Σε αυτή τη λίστα είδατε όνομα πολιτικού;

Ε. Ράικου: Ναι είχα δει ένα όνομα και διεύθυνση που ταίριαζε με όνομα Έλληνα πολιτικού αλλά μετά έφυγα από την Εισαγγελία και δεν ξέρω τί έγινε

Β. Κεγκέρογλου: Το όνομα αυτό ήταν ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα;

Ε. Ράικου: Όχι δεν ήταν από τους δέκα.