15ετές: Ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ οι προσφορές – Στο 1,85% το κουπόνι

lieral.gr

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η ζήτηση για το 15ετές ομόλογο που εκδίδει σήμερα ο ΟΔΔΗΧ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν κατατεθεί προσφορές για πάνω από 15 δισ. ευρώ με τον στόχο άντλησης κεφαλαίων να κυμαίνεται μεταξύ 2 έως 2,5 δισ. ευρώ.

Η ισχυρή ζήτηση συμπιέζει αισθητά χαμηλότερα την αποτίμηση του 15 ετούς ομολόγου και ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το κουπόνι θα διαμορφωθεί πάνω από το 2%, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως το κουπόνι θα κινηθεί κοντά στο 1,85%.

Η υψηλή ζήτηση που εκδηλώνεται και η ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών εδραιώνεται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο που το αξιόχρεο αναβαθμίζεται από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης και οι προοπτικές ανάπτυξης δείχνουν να είναι πολύ πιο ευνοϊκές σε σύγκριση με το παρελθόν.

Με βάση τα στοιχεία της έκδοσης ως ημερομηνία διακανονισμού του 15ετούς ομολόγου το οποίο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο και θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, έχει οριστεί η 4η Φεβρουαρίου 2020 και η ωρίμανση του τίτλου στις 4 Φεβρουαρίου 2035.

Ως διαχειριστές του βιβλίου προσφορών ενεργούν οι Barclays, Βank of America, ΒΝP Paribas, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.