Στην κυπριακή ΑΟΖ το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle

liberal.gr

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, με συνοδεία έξι πολεμικά σκάφη, διήλθε την Τρίτη από το Οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται παρανόμως και το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz..

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το αεροπλανοφόρο μαζί με τα γαλλικά πολεμικά σκάφη συνέχισαν την πορεία τους, και πλέον βρίσκονται δυτικά του Οικοπέδου 8, εντός όμως της κυπριακής ΑΟΖ.

Η παρατεταμένη παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ΑΟΖ  εκλαμβάνεται ουσιαστικά ως απάντηση προς τις τουρκικές παράνομες ενέργειες, αναφέρει το ΚΥΠΕ. Το Charles de Gaulle εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα τέλη του Φεβρουαρίου στην Κύπρο, όπου αναμένεται να ελλιμενιστεί στη Λεμεσό.

Τα τελευταία 24ωρα λογαριασμοί στο twitter δημοσιεύουν και δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο και την θέση του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες γαλλικά μαχητικά Rafale τα οποία απονηώθηκαν από το κατάστρωμα του Charles de Gaulle πραγματοποιούν ασκήσεις και πτήσεις πάνω από τη Κύπρο. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε «γαλλική πρόκληση» όταν κάποια από αυτά πραγματοποίησαν χαμηλή διέλευση πάνω από το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz.

Η επόμενη γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος» του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ την οποία θα διενεργήσει η κοινοπραξία ΕΝΙ-Τotal τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου.

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα ενέργειας στη Λευκωσία

Θέματα ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν  στο επίκεντρο της επίσκεψης, που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον, συνοδευόμενος από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας. Ως μήνυμα στην Άγκυρα για τις έκνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ ερμηνεύεται η επίσκεψη, στόχος της οποίας είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1, το μοντέλο, που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

Κυρώσεις τις ΕΕ κατά Τούρκων που σχετίζονται με παράνομες έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται ότι αρμόδια ομάδα εργασίας Relex της ΕΕ ενέκρινε την Τρίτη καταρχήν την τοποθέτηση στον κατάλογο κυρώσεων «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών», τα οποία έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.