Άγκυρα: «Είμαστε αποφασισμένοι για γεωτρήσεις μεταξύ Καστελορίζου – Λιβύης»

liberal.gr

Την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Καστελόριζου και Λιβύης, όπως την οριοθέτησε με την κυβέρνηση της Τρίπολης επανέλαβε ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ι. Καλίν. σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποχωρώντας από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη». «Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», είπε.

Με βάση το παράνομο τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, η περιοχή στην οποία αναφέρθηκε ο Καλίν εκτείνεται από το Καστελόριζο και πέρα ανατολικά και νότια της Κρήτης.

Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η συμμετοχή της Τουρκίας έχει φέρει ισορροπία στη λιβυκή κρίση. «Παρότι η διεθνής κοινότητα δείχνει να ασκεί πιέσεις, ξέρουμε την αλήθεια. Ξέρουμε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται στην πλευρά του πολέμου» ανέφερε.