Η Κομισιόν έβαλε σε “αναστολή” το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ

e-typos.com

Την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μέτρο άνευ προηγουμένου που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σήμερα, και αυτό είναι καινούριο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, ενεργοποιούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής”, που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter.

«Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν. Χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν», πρόσθεσε.

Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα πρέπει να επικυρώσουν αυτήν την απόφαση στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Δευτέρα.

Η ρήτρα αυτή επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Η συγκεκριμένη ρήτρα προστέθηκε το 2011, εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Μία από τις υποχρεώσεις που θα οφείλουν πλέον να τηρούν οι χώρες είναι να μην ξεπερνά το δημόσιο έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ τους.

Οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί από την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιδείξουν «τη μέγιστη ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου, κυρίως για να δώσουν οξυγόνο στην Ιταλία.

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό προστίθεται στη δύναμη πυρός που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη για να στηρίξουμε την οικονομία», τόνισε.

capital.gr

Η Κομισιόν  ενεργοποίησε το υπέρτατο δημοσιονομικό  “όπλο” τη ρήτρα “γενικής διαφυγής”. Δηλαδή ουσιαστικά το “πάγωμα” του συμφώνου σταθερότητας.
Αποτελεί ουσιαστικά το πιο ισχυρό εργαλείο της πολιτικής.  Την κίνηση  ανακοίνωσε με δήλωσή της η επικεφαλής της Κομισιόν  Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

“Δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους και τις εταιρείες εν μέσω αυτής της κρίσης το πράττουμε” δήλωσε.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αιτία είναι η  παρουσία ειδικών συνθηκών λόγω του κορονοϊού. Η απόφαση συνεπάγεται πως κάθε κράτος μπορεί ελεύθερα να λαμβάνει μέτρα τόνωσης της οικονομίας λόγω της κρίσης.

Δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Δηλαδή μπορεί να περάσει το όριο για έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ (σ.σ. ο στόχος βάση των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύει για όλα τα κράτη) χωρίς να έχει κυρώσεις.

Το Eurogroup είχε καλωσορίσει την προηγούμενη Δευτέρα την εν λόγω ρήτρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup “καλωσορίζουμε την ετοιμότητα της Επιτροπής για την ενεργοποίησή της “General escape clause” η οποία επιτρέπει επιπλέον μέτρα επεκτατικής πολιτικής”, διατηρώντας βεβαίως τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Τη ρήτρα είχε προτείνει η Κομισιόν μία εβδομάδα πιο πριν στο πλαίσιο του πακέτου τόνωσης της Οικονομίας της ΕΕ.

Τη Δευτέρα ενεργοποιήθηκε η 1η ρήτρα εκτάκτων συνθηκών. Σήμερα, ακολούθησε και η συγκεκριμένη κίνηση.

Η Ρήτρα Γενικής Διαφυγής ή  “General escape clause” αναστέλει τη δημοσιονομική προσαρμογή που συνιστά το Συμβούλιο στα κράτη μέλη “σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής ύφεσης για τη ζώνη του ευρώ ή την ΕΕ στο σύνολό της”.

Για την εν λόγω πρόθεση είχε γράψει εγκαίρως το Capital.gr.